Ik zag het al helemaal voor me, hetgeen wat ik het komende jaar wilde gaan doen. In ieder geval iets nieuws. Nou ja, voor mij iets nieuws dan. Mijn doel voor 2013 was om een aantal Apps te creëren, en deze vervolgens aan te bieden via de App store. Want ‘the sky is the limit!’.

Ik had een aantal succesverhalen gelezen van mensen die een app gecreëerd en daar toch een redelijke zakcent mee hadden verdient. Mijn motto werd dus, wat zij kunnen kan ik ook!

Nu was ik inmiddels al zover dat ik een persoonlijke iOS developer account had, maar ik heb een bedrijf, dus waarom zou ik die Apps dan niet op naam van mijn bedrijf release. Want met mijn bedrijfsnaam erbij genereer ik bekendheid, en is bovendien ook een stukje reclame. Dus ik op zoek op de Apple developer website naar hoe ik dit kon wijzigen. Als persoonlijke iOS developer kun je niet je bedrijfsnaam invoeren, dus wilde ik graag een bedrijfs (company) iOS developper account waarbij dit wel kan. En volgens de documentatie zou ik de persoonlijke account om kunnen laten zetten naar een bedrijfsaccount.

Dus, stoute schoenen aan, en mailen maar. Stap 1 was bereikt, ik zat in de overgangsfase van persoonlijk naar bedrijfsaccount, op naar stap 2: zorg ervoor dat je een D-U-N-S nummer hebt. Dit nummer was ook zo gevonden. Ik was er dus bijna…

Bijna dus. Omdat de rechtsvorm eenmanszaak door Apple niet geaccepteerd wordt, kan ik geen bedrijfsaccount krijgen. Als eenmanszaak mag ik het alleen maar doen met een persoonlijk account. Als eenmanszaak mag je ongelimiteerd personeel aannemen, eventueel ontslaan, etc, maar je mag dus geen Apps aanbieden als bedrijf, en zodanig mijn bedrijfsnaam gebruiken als maker van de App. Een enorme teleurstelling.

Inmiddels gebeld met o.a. de Kamer van Koophandel. Dit probleem komt vaker voor. Om wel in aanmerking te komen voor een bedrijfsaccount zou je bijvoorbeeld de rechtsvorm VOF moeten hebben. Nadeel hiervan is, in een VOF moeten minimaal 2 rechtspersonen zitten. Gezien het feit dat ik alleen ben gaat niet zo. Een ander alternatief zou zijn om een BV op te richten. Nu is het oprichten van een BV sinds vorig jaar een stuk simpeler geworden. Minder rompslomp, geen inlegkapitaal meer nodig, ‘alleen’ even bij de notaris langs. Nadeel hiervan is dat de belastingdienst verwacht dat je als DGA (De grootste aandeelhouder) een jaarlijks minimum inkomen moet hebben van €42.000. En dit laatste gaat mij voorlopig niet lukken (tenzij er een enorme groeispurt komt, wat ik overigens niet verwacht!). M.a.w. als eenmanszaak met goede bedoelingen val je bij Apple tussen wal en schip.

Het aanbieden van de Apps zal dus voorlopig even op zich laten wachten, alhoewel ik de ontwikkelingen ervan wel voort ga zetten.