Ondernemen is keuzes maken. Alleen is het niet altijd duidelijk welke keuzes. Keuzes kunnen diverse vormen aannemen. Zo kun je keuzes moeten maken over welke richting je op wilt gaan met je bedrijf. het kan ook zijn dat je keuzes moet maken over het aannemen van opdrachten.

Sommige mensen kunnen gemakkelijk keuzes maken. Dit kan te maken hebben met de persoon als ondernemer, of misschien als financieel ruim genoeg ziet om een gokje te wagen.

In mijn situatie is het volgende aan de hand. Ik zou graag een afslag willen maken in mij huidige werkzaamheden. Alhoewel ik het op sommige momenten nog fantastisch vind om een website te bouwen, merk ik ook dat er een heleboel dingen veranderen. Nu stellen klanten momenteel nog niet zoveel eisen met betrekking tot de gebruikt techniek, maar er komt een moment dat het wel gebeurt, en ik vraag me af of ik de klant in kwestie nog kan helpen of de opdracht voorbij moet laten gaan.

Toen ik in 2006 voor mezelf begon bouwde je alleen nog maar websites. Zelfs het gebruik van Flash voor een website was toen nog geen discussie. Sinds de invoering van de iPhone en de iPad heeft deze ontwikkeling met betrekking tot het ontwikkelen van websites een flinke draai gemaakt. Als er vandaag een website ontwikkeld moet worden, dan zul je rekening moeten houden met de diverse platformen. Kortom, er is veel meer kennis nodig om tegenwoordig een website te maken.

Financieel gezien zit ik gelukkig nog niet op droog zaad, maar anderzijds is het zo dat ik het ook niet zo breed heb dat ik opdrachten kan laten lopen. Als éénpitter vind ik het ontzettend moeilijk om alle ontwikkelingen bij te kunnen houden, en om daarnaast ook nog je bedrijf te kunnen runnen. Een oplossing zou misschien zijn om iemand in dienst te nemen, maar het aantal huidige opdrachten (alsmede het budget) beperkt mij hierin om dit te kunnen doen.

Dit alles heeft mij recentelijk doen denken hoe ik dit anders zou kunnen doen. Misschien is het een kwestie van focus verandering, of misschien is het tijd voor helemaal iets anders, bijvoorbeeld een product of een specifieke dienst aanbieden.

De keuzes die gemaakt moeten worden zijn niet gemakkelijk, voor mij althans. En soms twijfel ik wel aan die keuzes. Er lopen wel een paar ideeën, maar de inkomsten komen op dit moment nog steeds uit het maken van websites. Alleen dit laatste beperkt mij ook om andere stappen te zetten. En al met al doet dat mij twijfelen over het feit of ik goede keuzes maak.